Zokiland Blog

Autor: Sehel, 22 June 2013

Pre nekih 10 meseci koleginica mi je zatrudnela... jao, kako smo se svi radovali tom bebcetu kao da cemo mi svi kolektivno postati majke, ili bar tetke rodjene.  Bebu je cekala dugo, predugo i sada je procvetala. Napokon ce imati svoje najmilije... i mi sa njom njeno najmilije.

E a onda se povelo pitanje imena, jos ni pol nismo znali, ali smo hteli da beba ima najlepse, najsladje, najromanticnije ime. Sve sto je mama predlozila, mi smo odbacivali i imali primedbe na njen izbor. Ma cekaj, valjda se i mi pitamo nesto, zar nismo svakog meseca isli sa njom u wc da piski na stapice, podrzavali je, davali joj slobodne dane za vreme ovulacije i sada bi da izabere ime bez nas?! na kraju je iznervirana mama rekla:

 

- Dobro, ako bude devojcica i rodi se u maju, bice Maja!

-  Ta kalendarska imena i nisu losa, mozemo staviti i to ime na listu, ali sta ces ako bude decak i rodi se u junu, hoce li se zvati Junac?

I stvarno, zasto deci dajemo imena po nekim meecima a na neke necemo ni da se osvrnemo? Zasto imamo Martu, Ejpril, Dzun, Dzuli... pa i Augustu a nemamo Septembar? Sta fali septembru, pa to je divan mesec kada je sve prepuno boja, mirisa, zrelog voca... kada dani postaju prijatni. Septembar bi bio nesto kao jun, deo meseca je prolece a deo je leto, tako je i sa septembrom; deo je letnji mesec a pred kraj je jesenji.  Zar nije carobno biti u mesecu sa dve sezone, i to tako lepom kao septembar?

Razumem ja da niko ne zeli da da detetu ime Novembar, kada su kise dosadne i hladne, kada duvaju vetrovi i mirise na sneg. Razumem da ni februar nije mesec koji volimo, osim sto je malo kraci, u njemu nema jos nicega za radost, ali Septembar je nesto drugo - to su jabuke i kruske, grozdje i vino, zute dunje i bwe, septembar je jedan od najlepsih meseci!

Dobila je decaka i rodjen je u junu ali se ne zove Junac vec Leon. Sve nas je izneverila imenom, ali cemo joj oprostiti sto se mali lavic rodio u junu. 

Komentar od jedina, 22 June 2013

prvaaaaa !!! a sta ti imas protiv novembra , ha ??

Komentar od Sehel, 22 June 2013
Ja nemam nista... meni bi i ime Novembar bilo jednako lepo i mislim da je u pitanju diskriminacija zimskih meseca kada je u pitanju davanje imena bebama.
Komentar od jedina, 22 June 2013
ja npr nikako ne volim augustin (august)
Komentar od Sehel, 22 June 2013
Pa ono, jeste malo zastarelo ime ali imamo Ogist (August) Renoara.
Komentar od KikiT77, 22 June 2013
Tako je jedina, novembar najlepsi mesec u godini
Komentar od tri_praseta, 22 June 2013

nek je sa sretjom....sinchina...pa nek se zowe kako god

Komentar od Sehel, 22 June 2013
Naravno... i neka je srecna beba.
Komentar od jedina, 22 June 2013
eh da...i od mene..
Komentar od Soya, 22 June 2013

A jeste malo zeznuto davati ime detetu.

I te 2002. je bilo svetsko prvenstvo u fudbalu. Filipo Inzagi faca, lepotan, ma mljac (sto bi rekao prasac) i ja odlepim za njim onako podosta trudna i kako sam cula da je decak ime je vec bilo odabrano.

Kasnije se ispostavilo da se bas rodio kada se obelezava dan Svetog Apostola Filipa. Potraga za ikonom je takodje nosila neke kako ih ja zovem slucajnosti. (duga prica...vise je za blog ) Nisam neki vernik ali postujem svoje svece i nadam se da Filipa cuva njegov.

Komentar od Sehel, 22 June 2013
Znam da nije lako izabrati samo jedno ime za buduceg nosioca prezimena i mi smo se vise salili sa mamom nego sto smo zaista ocekivali da prihvati bilo koji nas predlog. Izabrala je lepo ime koje se njoj dopada... da je poslusala nekoga od nas, zvao bi se i More ili Prolece.
Komentar od Soya, 22 June 2013
mmmm More zvuci obecavajuce
Komentar od Sehel, 22 June 2013
A Septembar? Cemu ta diskriminacija septembra kao privlacnom meseca za davanje imena detetu? Osim toga, na moru je najlepse bas u septembru; voda je mlaka, napolju nije pretoplo i milina bwe!
Komentar od Sofija, 22 June 2013

Mišljenja sam da se ime samo po sebi MAMI nametne...samo joj dođe...prosto se pojavi i prosto znaš....

Nisam za to "ajde da svi biramo" i predlažemo ideje jer je to mnogo važna stvar i mora značiti mami ...ok ok i tati  

p.s. Septembar no

Komentar od Sehel, 22 June 2013
Slazem se da mama mora izabrati ime a ne kum, bake ili dede, ali zasto Maja moze a Septembar ne moze? Koje su to vremenske prilike pogodnije u martu (Marta, Martin) od septembra?
Komentar od Sofija, 22 June 2013
Moja Sehi će da rodi jedan Septembar tačno za inat svima
Komentar od Sehel, 22 June 2013
Paaaaa... Junca necu, a Septembar moze da dodje u obzir, lep je to mesec.
Komentar od Admin, 22 June 2013
Muze da bude i Rujanko
Komentar od slavica.j, 24 June 2013

Novembar jeste najlepsi mesec u godini.U novembru sam se rodila ,udala ,rodila NJEGA dala mu najlepse ime na svetu ...a on ga promenio u "kupus"-ic

Komentar od slika, 24 June 2013
a vi ste njegova mama ?
Komentar od Sehel, 24 June 2013
I Kupusic je bilo najlepse ime...
Komentar od slavica.j, 24 June 2013
da preponosna mama
Komentar od Soya, 24 June 2013
nas kupusic
Komentar od slavica.j, 24 June 2013
hvala vam svima st ga toliko volite i ne zaboravljate,ljubim vas sve
Komentar od slika, 24 June 2013
nedostaje nam hvala i tebi ljuuub
Komentar od delta, 24 June 2013
Rodili ste jednog genijalca,koji je ovde ostavio veliki trag.Svima nam je drago što je bio deo nas..Znate..u našim srcima on je i ostao deo svega ovoga!
Komentar od slavica.j, 24 June 2013
vidim i to puno znaci celoj nasoj porodici,hvala
Komentar od queequeg, 24 June 2013
Budite ponosni....
Komentar od jedina, 26 June 2013
jeste, najljepsi mjesec....

Pretraga

Autori