Zokiland Blog

Autor: IceCold, 5 December 2011

 

U ovom trenutku:


Vaša banka ima uvid u sve vaša finansijske transakcije, od toga da li ste na vreme izmirili ratu kredita, do toga da li ste karticom kupili krompir i luk, ili nove silikonske grudi.


Vaš operater fiksne telefonije ima uvid u broj potrošenih impulsa na vašem kućnom telefonu, i precizne listinge svih poziva i dodatnih usluga.


Vaš mobilni operater ima arhivu svih vaših SMS poruka, listing poziva, a ukoliko ste na postpaid paketu, ima i sve podatke sa vašeg baknovnog računa (potpisali ste pristanak).


Svaki sajt koji posetite zna sa koje lokacije ste došli, koje ste reči upotrebili u google pretrazi da biste ih pronašli, i koliko puta ste se vratili na stranicu koju gledate (i mnogo više, ali da ne širim temu).


Hard-drive vašeg računara, čak i nakon formatiranja, pamti mnogo toga što ste vi zaboravili, a sve što zna, može da ispriča serviseru vašeg računara.


Vaš JMBG, koji ste zbog nakaradnog sprovođenja zakona o zaštiti informacija prinuđeni da upisujete i gde treba i gde ne treba, je zlonamernim imaocima istog ulaznica za mnoge poverljive servise i usluge koje su namenjene isključivo vama (poreska identifkacija, kontrola računa komunalnih usluga).


Vaš internet provajder vodi preciznu evidenciju svakog vašeg klika, i ukoliko živite na Zapadu može da vam zakuca na vrata sa upozorenjem da prestanete da koristite protivzakonite usluge torrent servisa. Ukoliko živite u Srbiji, zet Perinog kuma koji radi „u internetu“ vam može dostaviti sve precizne info o tome s kim tajno švrlja vaš objekat interesovanja.


Ukoliko koristite smartphone, fabrički instaliran Carrier IQ beleži svako slovo koje otkucate i šalje IQ serverima. Za šta im to služi, niko ne zna.


Google Earth Online upravo slika vaše dvorište u kojem niste očistili lišće, i u ovom trenutku ima bolji uvid u stanje vašeg krova i oluka nego vi.


GPS sistem u vašem automobilu nepogrešivo detektuje gde ste krenuli a gde stigli, i koliko ste se zadržali. Isto je moguće aktivirati i u vašem telefonu, čak i ako ne želite.


Facebook čuva arhivu svih vaših chatova, podataka, pa čak i fotografije koje ste izbrisali. Sve savremene društvene mreže zasnivaju svoju popularnost na tome što javno prate sa kim i koliko kontaktirate. Njihova popularnost zavisi od toga koliko predano prate vašu umreženost.


Svi provajderi telefonskih, mobilnih i internet usluga imaju zakonsku obavezu da sve njima dostupne informacije (a to je uglavnom sve što ste ikad pozvali, pogledali, prokomentarisali na svom nalogu, broju ili računaru) dostave na zahtev organima istrage u slučaju sumje u umešanost u neko krivično delo.


Internet nikada nije bio, niti će postati, ičija klozetska šolja. Ništa od onoga što na njemu uradite neće ostati između vas i njega. To je- tako. Life fact. I tu činjenicu nikada nećemo promeniti u svoju korist. Količina privatnosti koju možemo da zaštitimo će već sutra biti mnogo manja nego danas. Ono što se da promeniti je naše ponašanje i odnos prema tome.


Smatravši da su navedene činjenice svima poznate, i opšteprihvaćene od svih nas koji svesno koristimo internet kao izvor informacija, poslovnu alatku i vid zabave i komunikacije jezivo me je iznerviralo što se vlasnik sajta sajta bavi OVIM , umesto da mi pravi botove za remi.


Laku noć.

 

 

Komentar od tri_praseta, 5 December 2011
iju al me isprepada ajsitze znachi moj prowajder widi kad ja trljam sise na kameru sa nekom malom kuwaritzom iz kineske ambasade...i posle ja perwerznjak a on woajerishe pa nije...pu bem ti zhiwot
Komentar od TTajanstvena, 5 December 2011

 toliko volim da citam tvoje blogove da mi se svaki  tvoj blog procitan cini sve kracim..zeljela bi da jedan dan napises pa makar roman za one koji uzivaju citajuci tvoje blogove svaka cast ajsice**

 

Komentar od Tea_bg, 5 December 2011

Da, potpuno je besmisleno da se bavi tim, kao i ovim,  umesto da nam vrati Skecka

 

 

 

Edited by Tea_bg, 2011-12-06 00:24:33

Komentar od tri_praseta, 5 December 2011
jes besmisleno je wojo shto se bawish owim i owim (linkowale ajsitza i tea ja ne znam) umesto da nam naprawish riziko
Komentar od cisilej, 5 December 2011

А кад је кажем да треба ићи у Алпе и чувати овце, мени се смију.

Komentar od IceCold, 6 December 2011

@prasići, ja ti se obratim fazon molba iz vrste očajna, da svoj vokabular rang kulturološka katastrofa prilagodiš sporcki mom blogu iz familije pristojni. Nači, tebra, glagol u rečenici da bude za respect razumeš. (jezička veština by Pantela).


@TT, opet te nahuškali mangupi da me ložiš malo. Neka…


@Tea_bg, postavio neku antiajsi zaštitu na sve vidove komunikacije, ne mogu da doprem do čoveka. Prošla peticija za vraćanje Skečka koju je potpisalo brojno članstvo u sastavu: IceCold, Ajsi i ja nije prošla.


@Cis, dabome. Unplugged verzija života je zakon. Majstor Tihomir i ja te podržavamo!


Komentar od gipsy, 6 December 2011

Nadam se da je CIA uredno zabelezila da gipsy lajknula Ajsin blog!

https://www.blic.rs/IT/287639/Pazite-sta-lajkujete-i-tvitujete-CIA-prati-Tviter-i-Fejsbuk


 

 

 

Edited by gipsy, 2011-12-06 10:52:07

Komentar od AndjelimaKvarimPosao, 6 December 2011

Volim kad ti iznosis činjenice. Čitam diskusiju i sve nešto mislim da se situacija kanda otela kontroli. Malo podseca na...

 

 

Komentar od Sofija, 8 December 2011

Kliknuću ovde LIKE pa šta bude

Komentar od IceCold, 8 December 2011

@AKP, dobar video : )))

@gipsy, Sofka, još vas nisu pokupili ljudi u crnom.

Pretraga

Autori