Zokiland Blog

Autor: soulless, 15 June 2022

Poučeni iskustvima sa raznoraznih turnira a imajući u vidu koliko ljudi voli ovu predivnu igru, odlučili smo da promenimo format takmičenja i organizujemo

MEGA-YAMB LIGU


Liga će biti podeljena na tri dela: Premium ligu, Ligu pobednika i Razvojna liga. Igrači će biti raspoređeni u ta tri dela lige prema rezultatima koje ostvaruju.
Premium liga - 20 igrača
Ligu pobednika - 20 igrača
Razvojna liga – neograničeno

Za potrebe lige (po istom principu kao turnirske sobe) biće kreirane posebne LIGAŠKE SOBE. Pored svake kreirane ligaške sobe u zagradi će biti istaknuto kom delu lige igrač koji je napravio sobu pripada.

Svaki igrač će imati mogućnost da odigra po dve partije sa svakim igračem koji je u njegovom delu lige. Rezultati će se upisivati automatski, tako da nema potrebe dodadano ih prijavljivati. Važiće se samo prve dve partije koje budu odigrane između dva igrača iz istog dela lige, sve ostale partije preko tog broja se neće računati. Takođe se neće računati ni ligaške partije koje odigraju dva igrača iz različitih delova lige.

Ligaške partije će se odvijati u ciklusima (kolima) od prvog do pretposlednjeg dana u mesecu. Na kraju meseca poslednjih 5 igrača iz Premium lige se sele u Ligu pobednika a prvih 5 iz Lige pobednika u Premium ligu. Po istom principu, prvih 5 igrača iz Razvojne lige prelazi u Ligu pobednika a poslednjih 5 iz Lige pobednika u Razvojnu ligu.

Kada se na kraju kola (meseca) obavi transfer igrača iz lige u ligu, brišu se svi poeni ostvareni u prethodnom mesecu i igrači startuju kolo bez poena ali ostaju u delu lige za koji su se izborili. Tri prvoplasirana igrača iz Premium lige biće nagrađeni na kraju svakog kola. Nagrade će biti u vidu dnevnih karata.

Što se tiče rangiranja, osnovni kriterijum biće broj skupljenih poena. Pobeda donosi 3 poena a nerešen rezltat po poen za oba igrača. Sledeći kriterijum, ukoliko se radi o igračima sa istim brojem poena, biće prosek poena iz svih parija koje je igrač odigrao u jednom kolu. Treći kriterijum (ukoliko bi se desilo da postoje dva igrača sa istim brojem poena i istim prosekom) je broj odigranih partija u jednom kolu.

E sada ono što je zanimljivo. Ova liga će eliminisati nerviranja oko žrebova i grupa na turnirima, kalkulisanja u smislu čekanja poslednjeg dana i slično. Iako je teoretski moguće da u jednom kolu (odnosi se na Premium ligu i Ligu pobednika) odigrate 38 ligaških partija, to nije obavezno. Igrajte koliko želite ili možete u zavisnosti od slobodnog vremena i želje za igrom. Naravno ko bude odigrao više partija ima veće šanse da osvoji više poena i zauzme bolju poziciju. Isto tako, ukoliko u jednom mesecu odigrate mali broj ligaških partija, vrlo je verovatno da ćete „ispasti“ u niži rang Lige.

Još jedna bitna stvar: za učešće u Ligi nije potrebno nikakvo prijavljivanje. Dovoljno je da odigrate jednu ligašku partiju sa nekim ko nije u Premium Ligi ili Ligi pobednika i automatski ćete biti upisani kao učesnik Lige u delu Razvojna liga. Praktično, to znači da neko može prvu ligašku partiju da odigra 20og u mesecu i da ima šanse da zauzme jedno od prvih 5 mesta kako bi prešao u viši rang.

Igranje jedne osobe sa više od jednog nika u istom delu lige nije dozvoljeno i biće sankcionisano diskvalifikacijom. U slučaju da se desi da neko npr igra Premium ligu (iz koje na kraju meseca „ispadne“ u Ligu pobednika a sa drugim nikom igra Razvojnu ligu i na kraju istog meseca zauzme jedno od prvih 5 mesta, moraće da se odluči za 1 nik sa kojim će narednog meseca da igra Ligu pobednika. Ukoliko odigra makar jednu partiju sa oba nika, biće diskvalifikovan/a.

Kvalifikacioni mesec za MEGA-YAMB LIGU startuje 1. jula 2022. To znači da svi igrači startuju kvalifikacije kroz Razvojnu ligu. Pretposlednjeg dana jula kada se sumiraju rezultati prvih 20 ide u Premium ligu, drugih 20 ide u Ligu pobednika a ostali ostaju u Razvojnoj ligi. 1. avgusta startuje Liga u punom sjaju.

Što se igranja onih partija u „poslednjem momentu“ tiče, u okviru jednog ciklusa odnosno kola, važiće one partije koje su započete pretposlednjeg dana u mesecu pre nego što se na satu pojavi 23:59:59.

 

Komentar od Sinorita, 16 June 2022

A sta se desava ako npr osoba sa kojom sam odigrala jednu partiju drugu nece da igra? I ta tri boda za pobedu se racunaju na obe partije ili na tu jednu?

Komentar od soulless, 16 June 2022

Jedna pobeda je 3 boda... Ako se ne odigra druga partija... nikom nista... Ogranicenje je da se ne boduju vise od dve partije ali ako se neko ne pojavljuje moze da se desi da ne odigra ni jednu partiju...

Komentar od Biljana73, 16 June 2022

trebalo bi onda napraviti ako nezavrsi tu nemoze igrati sa sledecim jer onda svatko moze izgubi prvu i da neigra dalje da nebi imao poraz ili eventualno 1 bod

Komentar od Admin, 16 June 2022

ako ne odigra dovoljno partija, nema ni poena i onda ispada iz lige

Komentar od Admin, 16 June 2022

Mislim da nisi razumela pravila bodovanja. Ne boduje se pobeda od 2:0 sa 3 boda. Nego svaka partija je za sebe (NE IGRA se na dve dobijene). Igra se najvise dva puta sa istim igracem, ako obe pobedite imate 6 bodova. Kao da igrate neku ligu gde jednom igrate kod kuce a drugi put u gostima. Nereseni rezultati su retkost ali se ipak pojave, kod takvih partija oba igraca dobijaju po 1 bod. 

Sto vise partija se odigra vise se poena dobija (ako se pobedjuje) i veca je mogucnost za veci rang. Moze da se desi da neko nema nijedan poraz a ispadne iz lige, jer je igrao jako mali broj partija i samim tim skuio mali broj poena.

Komentar od Biljana73, 16 June 2022

u pravu si Asmine nisam bila razumela sad je mnogo jasnije

Komentar od tony*, 16 June 2022

Odlična zamisao Konačno mogućnost za takmičenje bez svih turnirskih ujdurmi Čak mi se čini da nema prostora za bilo kakvu vrstu manipulacije osim ako se eventualno skupi društvo pa reši da nekog od njih favorizuje puštajući ga da pobedi ali to na dugoročnom nivou ne donosi korist ni za koga konkretno pa mislim da i to nema smisla. Očigledno je da će rejting u ligama zavisiti puno od broja odigranih partija. Jedino mi pada na pamet to da neki nesretni igrač može da želi da igra ali da ga dosta njih izbegava te da nema sa kim da igra. Jer ako sam dobro shvatila bar u kvalifikacionom mesecu pošto se ne igra unutar poznate lige (sa već rangiranim protivnicima) možeš da igraš sa bilo kim?

... for now no further questions 

Komentar od Admin, 16 June 2022

Ta treca liga je i zamisljena da mozes da igras kolko hoces i sa kim hoces (ko nije u prve dve lige). U prvom mesecu, posto nije niko u prve dve lige jer tek treba da se oforme, bukvalno sa svakim mozes da igras. Ali do 2 partije se racunaju.

Komentar od zvoncica zvoncica, 16 June 2022

Odlicno. Ova mi se bas dopada. Muka mi je od cekanja , moljakanja , ulaska po sobama za vreme igra kao da ce mecku videti hihihi.Konacno opustena igra i uzivanje u istoj.

Pretraga

Autori