Zokiland Blog

Autor: Avalon, 22 September 2020

Cesto postavljeno pitanje "Koliko je tesko biti iskren , prvo prema sebi a onda i prema drugima? Gdje je granica? Sta je vazno precutati i sta nikako ne treba sakriti? Jesmo li spremni na neiskrenost  i koliko to moze da nas kosta? Gdje je savjest i koliko iskrenost gradi povjerenje? Cesto se nadjemo u situacji da nam je tesko biti iskren pa cak da smo izgubili neke bitne ljude  upravo zbog  te istine za koju smo smatrali ili smatramo presudnom izmedju prjateljstva, ljubavi i uopste ljudskog bitisanja.  Koliko smo u sustini iskreni prema sebi samima? Koliko sebi dozvoljavamo da zbog " drugih" i njihovih misljenja lazemo sami sebe ? A onda da ne zaboravimo , pored, tik uz istinu  je i nasa savjest koja je uvijek tu da nas opomene kada se nadjemo na putu neiskrenosti pa cak i onih mali sitnih lazi. I tako iskrenost postaje  extremni sport za koji se odlucuju samo hrabri. Bez obzira na sve , ja  jos uvijek vjerujem da iskrenost jeste jedna od bitnih vrlina covjeka . Biti iskren prema sebi i drugima znaci graditi povjerenje i postaviti osnovu jednog zdravog odnosa  medju ljudima.   ps; Jedna japanska poslovica kaze; da se pretjerana iskrenost cesto granici sa gluposcu Dok sa druge strane cuveni Vilijam Sekspir je svojevremeno rekao ; da ni jedna bastina nije tako bogata kao iskrenost   Presudite i  odaberite sami  ... pronadjite sebe u iskrenosti i povjerenju ili sagradite "svijet" na temeljima svojih lazi Ali ne zaboraviti i onaj alarm u nasoj glavi koji se zove savjest.  
Komentar od zvoncica zvoncica, 22 September 2020

Iskrenost je divna.Biti iskren prema sebi a i prema drugima je kao cisto nebo bez oblacka.A da li je to uvek dobro.I kisa nam je neophodna i to sivilo neba.Znaci kao i lek u umerenim dozama je odlicna .Olaksa dusu a i mnoge situacije.Problem je u granici i kolicini lazi .Zato ja mislim da iskrenost i pomalo lazi cini celinu.Brutalna iskrenost povredjuje i nas same a i druge.

Komentar od Avalon, 23 September 2020

Postavlja se pitanje ; gdje je mjera iskrenosti a gdje lazi / pa i onih sitnih malih

Komentar od saii, 22 September 2020

Bilo bi lijepo kad bih uvijek mogli biti iskreni. Kad bih uvijek mogli biti ono što jesmo. Nisam neiskrena osoba, ali ipak se u društvu nekih ljudi,koje ne poznajem ponašam izumetrično i malo  neiskreno. Govorim stvari za koje mislim, da če im ugoditi i pokazujem se onakvim kakvim mislim da bih trebao  biti, a ne onakvim kakvim zapravo jesam. Istini na volju, ovo je nepravedno prema njima, a još više prema meni. Ali šta bi se dogodilo kad bih odlučio postati iskren s njima? Ako bih im otkrio kako ih doživljavam, o čemu zapravo razmišljam, bez pokušaja, da jim se prikupim? Da li bi me odbili?

I ,da se o tome previše ne razpišem

.... da, iskrenost i poštenost u vezi je uvjek na prvom mjestu.

Komentar od Avalon, 23 September 2020

Sve po malo ima smisla ... Mozda iskrenost treba samo "dozirati"u zavisnosti sa kim smo u kontaktu ili vezi dok nedodje do jedne odredjene granice povjerenja. 

Komentar od saii, 24 September 2020

..baš tako

Komentar od press, 22 September 2020

Najvažniji alarm u našoj glavi jeste savest. Bravo!

Pretraga

Autori